Meditaţia pentru începători

Inainte de toate, e bine sa lamurim ce inseamna meditatia. Un cuvant folosit de toata lumea, mai ales in aceste vremuri definite de cuvinte precum “oboseala” si “stres”, pentru foarte foarte multi oameni. Conform definitiei date de Eknath Easwaran in cartea “Opt pasi spre infinit”, meditatia este o metoda sistematica de a pune stapanire si de a ne stabiliza pe nivelul cel mai inalt al puterii noastre mentale latente.
Consta in antrenarea mintii, in special a atentiei si a vointei, astfel incat sa putem pleca de la nivelul superficial al constiintei catre nivelurile cele mai profunde.
Meditatia ne ajuta sa ne trezim din aceasta somnolenta caracterizata de automatisme si inconstienta, fapt care ne permite sa ne traim viata avand acces la toate posibilitatile noastre constiente si inconstiente. A fi constient inseamna sa fii atent intr-o anumita maniera particulara: sa iti focalizezi atentia asupra momentului prezent, in mod deliberat si fara a-l judeca in mod critic. Acest tip de atentie conduce treptat la o mai mare luciditate, la o claritate a perspectivei si la acceptarea realitatii prezente. Ea ne ajuta sa intelegem ca viata noastra se deruleaza moment cu moment. Daca nu suntem in intregime prezenti in majoritatea acestor momente, riscam nu numai sa ratam aspectele cele mai importante ale vietii noastre, dar si sa nu realizam plenitudinea si bogatia tuturor posibilitatilor de crestere si de transformare care ni se deschid in cale.

Meditatia este, de fapt, arta de a trai constient. Nimeni nu trebuie sa fie budist sau yoghin pentru asta.

Constientizarea = o simpla modalitate pragmatica de a intra in contact cu propria plenitudine a fiintei printr-un proces de auto-observare, auto-interogare si actiune constienta. Este simplu sa fii constient, dar nu este totdeauna usor. Constientizarea presupune efort sustinut si multa disciplina fiind singura modalitate prin care putem infrange obisnuintele si automatismele noastre. A fi constient ne permite sa vedem clar realitatea din jur; sa apreciem sentimente precum bucuria, pacea, fericirea, care de multe ori trec nebagate in seama. E o practica eliberatoare, pentru ca ne conduce catre noi modalitati de a ne simti bine in pielea noastra si in mijlocul acestei lumi, si ne poate elibera de capcanele in care cadem atat de frecvent. Este si o tehnica care amplifica puterea personala, intrucat starea de a fi constient ne deschide numeroase canale care fac legatura cu rezervoarele profunde ale creativitatii, inteligentei, imaginatiei, claritatii, fermitatii si intelepciunii noastre launtrice. Majoritatea oamenilor nu realizeaza ca mintea lor gandeste in permanenta. Fluxul continuu de ganduri care emana din mintea noastra nu prea ne permite acele momente de respiro absolut necesare contemplarii si introspectiei. In acest fel, pierdem din vedere acele momente in care pur si simplu existam, fara a alerga si a actiona in permanenta. Meditatia este procesul care ne permite sa invatam cum putem iesi de sub influenta acestui torent. Ceea ce numim practica meditatiei este, de fapt, efortul de a dezvolta in mod constient capacitatea noastra de a fi in momentul prezent.

Meditatia nu presupune schimbarea modului de gandire, ci contemplarea acestuia. Aceasta contemplare este chiar vasul care mentine laolalta gandurile. Prin contemplarea lor fara a te identifica cu ele, poti invata o lectie profunda legata de procesul de gandire, care te poate ajuta mai tarziu sa te eliberezi de anumite tipare mentale indezirabile (foarte puternice de regula), inguste, incorecte, egoiste, mecanice. Primul lucru de care ai nevoie pentru o meditatie corecta este o atitudine mentala adecvata: atitudinea de ascultare. Majoritatea oamenilor rareori asculta. Sunt surzi la simfonia de sunete din lumea care ii inconjoara. Fiecare orizont atins, in cazul in care este atins, nu face decat sa deschida noi perspective ale asteptarilor si ale dorintelor. Unii oameni isi traiesc restul vietii intr-o lume fermecata a visurilor, numita Ar-Fi-Putut-Sa-Fie. De ce nu lasi deoparte acest proces cateva minute in fiecare zi? Nu-i mai decreta universului opiniile tale. Asculta ceea ce este; nu continua sa insisti asupra a ceea ce crezi tu ca ar trebui sa fie.

Armonizeaza-te cu lucrurile asa cum sunt. Antreneaza-ti mintea sa accepte ceea ce, pur si simplu, este. Meditatia este opusul impunerii vointei tale asupra lumii. Abandoneaza, fie si pentru cateva minute numai, procesul de concepere a planurilor si a proiectelor. O alta modalitate de a intelege meditatia consta in a privi procesul de gandire ca pe o cascada continua. Daca esti constient ajungi la transcenderea gandurilor, la fel cum dupa caderea de apa se ascunde de multe ori un spatiu liber. Daca iei decizia sa gandesti pozitiv, acest lucru se poate dovedi util, dar aceasta nu va fi in niciun caz o meditatie. Va fi doar un alt fel de a gandi. Este la fel de usor sa devii prizonierul gandurilor tale pozitive cum este sa devii prizonierul gandurilor tale negative. Chiar si gandirea pozitiva poate fi uneori limitatoare, fragmentata, incorecta, iluzorie, egoista sau pur si simplu gresita.

Scopul tau trebuie sa fie intotdeauna acela de a ramane permanent “calm in mod activ si activ in mod calm.” Asculta! Fii receptiv! Fii relaxat! Fara relaxare nu vei putea sa te concentrezi profund. Si nu vei deveni niciodata cu adevarat receptiv. Pentru oamenii care spun: “Sunt prea ocupat sa meditez”, am putea sa le raspundem: “Atunci esti chiar persoana care are nevoie de energia, puterea de decizie si concentrarea pe care meditatia o poate da.” Nu ar trebui sa amanam practicarea meditatiei sub niciun pretext - ca trebuie sa ne schimbam locuinta, sa ne schimbam serviciul, sa ne dam examenele, sa avem mai mult timp liber etc. Meditatia poate ajuta pe oricine, aici si acum!

Să recapitulăm :

Meditatia înseamna: • Sa va pastrati mintea calma • Sa va pastrati linistea interioara si puterea de concentrare fara efort • Sa dobânditi o constiinta superioara a lumii care va înconjoara • Sa traiti prezentul, fara grija trecutului sau a viitorului • O calatorie frumoasa, plina de inspiratie si aspiratie, nu doar o destinatie Meditatia NU înseamna: • Sa adormi • Sa intri în transa mediumica • Sa te rupi de realitate devenind lunatic • Sa te identifici cu diferite gânduri si sa uiti cine si unde esti, sau ce faci acolo Efecte benefice ale meditatiei: • Scaderea stresului, a tensiunii, eliminarea depresiei, a anxietatii • Echilibrarea planului afectiv • Întarirea sistemului imunitar, o sanatate mult mai buna • Simtul unitatii cu tot ceea ce exista, concentrarea si încrederea în sine mult marite • Liniste si libertate mentala, optimism • Sentimentul integrarii spirituale în armonia Creatiei. Cum inveti sa meditezi?

Cum sa meditez? Deepak Chopra – documentar subtitrat

Importanta respiratiei

Meditatia pentru începatori

Regulile meditatiei

Meditatii – Tehnici – Initieri

Chakra inimii cheia spre Imparatie?

Despre initierea in Reiki

Drunvalo Melchizedek

Flacara lavanda a Zeitei Quan Yin

Initiere in cele 7 Culori ale Ingerilor

Initiere in Flacara Protectiei Psihice

Initiere in Flacara Violet

Manualul Ki

Meditatia Cerului si a Pamantului

Meditatia Curatarii Karmei

Meditatia iertarii

Meditatia Iubirii

Meditatia Mahatma-Merkaba

Meditatia zambetului launtric

Meditatie Hooponopono

Meditatie pentru taierea legaturilor psihice si protectie

Ordinul Melchisedec

Priveste-ti sufletul

Regulile Meditatiei

Reprogramarea Mentala Pozitiva

Tehnici de Eliberare Emotionala

Tehnici de purificare. Steaua sufletului

Terapia iertarii

Tom Kenyon

Vindecare prin meditatie

( Preluat de pe http://reiki-angels.com )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu